Kartacze a’la babci Heni

Trudność: Czas przygotowania: 120 min. Ilość porcji: 4

Składniki na kartacze:

  • 2 kg ziemniaków
  • 500-600 g mięsa mielonego z łopatki
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka
  • mąka

Sposób przygotowania:

Natkę pietruszki i czosnek drobniutko siekamy. mięso mielone wkładamy do miski. Doprawiamy. Dodajemy jajko i odrobinę bułki tartej, mieszamy i odstawiamy na bok.

Ziemniaki obieramy i tarkujemy na drobnej tarce. Następnie surowa masę ziemniaczaną odciskamy przez gazę lub bawełnianą ściereczkę. Odciśnięte ziemniaki łączymy z mąką, 2 jajkami, solą i pierzem. Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, a do garnka wstawiamy wodę i solimy (możemy też je poddusić w bulionie). Na dłoni rozkładamy odrobinę masy ziemniaczanej, następnie układamy mięso i ponownie odrobinę masy ziemniaczanej. Formułujemy kulkę, która następnie spłaszczamy z dwóch stron. Obsmażamy na złocisty kolor, a następnie dusimy pod przykryciem przed ok. 30-40 minut (czas zależy od ich wielkości).