Czekoladowa krucha tarta z jogurtowym nadzieniem i borówkami
Składniki na kruchą tartę:
- ok. 150 g masła
- ok. 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g mąki orkiszowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 750 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 16 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 125 g cukru pudru
- 600 g borówek (lub innych owoców)
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, żółtka, kakao, szczyptę soli i pocięte w kostkę masło. Szybko wyrabiamy dłońmi masę, aż wszystko ładnie się połączy, ale jednocześnie nie ogrzeje za bardzo. Zawijamy masę w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy masę, rozwałkowujemy ją na wielkość foremki. Formę do tarty wylepiamy masą, nakłuwamy widelcem, żeby powietrze podczas pieczenia miało ujście i wstawiamy na ok 20 minut do zamrażarki.
W misce łączymy jogurt grecki razem z cukrem waniliowym (można zastąpić wanilią albo olejkiem waniliowym), jajkami, cukrem pudrem, mąką i miodem. Miksujemy wszystko na gładki krem i wstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy w nim przez 15-20 minut spód ciasta. Następnie wlewamy do podpieczonego ciasta schłodzoną masę jogurtową i pieczemy kolejne 40 minut w 190 stopniach (z termoobiegiem). Upieczoną tartę zostawiamy do przestygnięcia, następnie dekorujemy borówkami i posypujemy na koniec odrobiną cukru pudru.