Domowe pierogi leniwe z zasmażką z bułki tartej i masła

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 3

Składniki na leniwe:

  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Składniki na zasmażkę:

  • bułka tarta
  • masło

Sposób przygotowania:

Twaróg przekładamy do miski i dobrze go rozgniatamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Jeśli mamy możliwość zmielmy go. Następnie łączymy go z jajkiem na gładką pastę. Kiedy w twarogu nie będzie już grudek dodajemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy widelcem do momentu kiedy mąka połączy się na tyle z resztą składników, że ciasto będzie można przełożyć na stolnice i wyrabiać rękoma.

W garnku gotujemy wodę z solą. Ciasto dzielimy na kawałki i z każdego formułujemy wałek, płaszczymy go delikatnie i tniemy na kawałki – podobnie jak kopytka. Leniwe pojedynczo wrzucamy do garnka i gotujemy przez 3 minuty.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę szykując zasmażkę.

Leniwe podajemy z przygotowaną zasmażką.