Domowe pierogi z mięsem i duszoną cebulką

Trudność: Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 4

Składniki na farsz:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • bułka tarta

Składniki na pierogi:

  • ok. 250 g mąki (pół na pół mąka orkiszowa z mąka pszenną)
  • olej
  • ciepła woda

Składniki na dodatki:

  • 1 cebula
  • szczypta soli
  • pół łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Z ciastem na pierogi zawsze jest tak, że trzeba sypać i lać wszystkiego na oko. Mąka mące nie jest równa i czasem potrzeba więcej wody lub oleju. Ważne, żeby ciasto wyszło nam sprężyste i lekko lepkie, ale nie klejące się.

W misce mieszamy mięso mielone razem z przyprawami, jajkiem i bułką tartą.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki płat. Wycinamy z niego koła. Na środku każdego układamy odrobinę farszu mięsnego i zawijamy – ściskając końcówki palcami, a następnie formułując z nich.

Pierogi podajemy z karmelizowaną cebulką.