Domowy murzynek - ciasto dzieciństwa
Składniki na ciasto:
- 1 margaryna do pieczenia
- 2 szklanki cukru
- kakao
- pół szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
Sposób przygotowania:
Murzynek to ciasto, które najczęściej piekła moja mama kiedy byłam dzieckiem. Ponoć piekła też inne ciasta, ale właśnie to wyjątkowo zapadło nam w pamieć!
Murzynek według przepisu mojej mamy 🙂
W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy margarynę do pieczenia razem z cukrem, kakao i odrobiną wody. Po zagotowaniu i połączeniu się wszystkich składników odstawiamy płynną masę na bok do przestygnięcia.
Z płynnej masy odlewamy na bok pół szklanki – wykorzystamy ją na polewę po upieczeniu ciasta.
Po przestygnięciu do masy dodajemy jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy wszystko na gładko.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem). Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej kakao.
Murzynka pieczemy około 50 minut lub aż patyczek do sprawdzania ciasta będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika jeszcze ciepłe ciasto polewamy polewą i odstawiamy na kratce to przestygnięcia.
Często robimy wariacje na temat tego ciasta – murzynek z orzechami, owocami lub murzynek z bakaliami. Czasami przestudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem. Pieczemy go również w foremkach o różnych kształtach, co oczywiście wpływa na czas pieczenia 😉