Domowy murzynek - ciasto dzieciństwa

Trudność: Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: kilka

Składniki na ciasto:

  • 1 margaryna do pieczenia
  • 2 szklanki cukru
  • kakao
  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Murzynek to ciasto, które najczęściej piekła moja mama kiedy byłam dzieckiem. Ponoć piekła też inne ciasta, ale właśnie to wyjątkowo zapadło nam w pamieć!

Murzynek według przepisu mojej mamy 🙂

W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy margarynę do pieczenia razem z cukrem, kakao i odrobiną wody. Po zagotowaniu i połączeniu się wszystkich składników odstawiamy płynną masę na bok do przestygnięcia.

Z płynnej masy odlewamy na bok pół szklanki – wykorzystamy ją na polewę po upieczeniu ciasta.

Na talerzyku deserowym leży kawałek ciasta.
Domowy murzynek – ciasto dzieciństwa

Po przestygnięciu do masy dodajemy jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy wszystko na gładko.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem). Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej kakao.

Murzynka pieczemy około 50 minut lub aż patyczek do sprawdzania ciasta będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika jeszcze ciepłe ciasto polewamy polewą i odstawiamy na kratce to przestygnięcia.

Patera z ciastem stoi na kamiennym blacie, obok na talerzyku deserowym leży ukrojony kawałek ciasta,
Domowy murzynek – ciasto dzieciństwa

Często robimy wariacje na temat tego ciasta – murzynek z orzechami, owocami lub murzynek z bakaliami. Czasami przestudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem. Pieczemy go również w foremkach o różnych kształtach, co oczywiście wpływa na czas pieczenia 😉

Na talerzyku deserowym leży kawałek ciasta.
Domowy murzynek – ciasto dzieciństwa