Krem ze szparagów z pikantnymi klopsikami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 4-6

Składniki na klopsiki:

  • 400 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • pół łyżeczki koperku
  • pół łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Składniki na zupę:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 1 l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mięso mielone z kurczaka (lub z indyka) z lubczykiem, chili, koperkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy jajko i bułkę tartą i dokładnie mieszamy rękami. Odstawiamy na chwilę na bok.

W garnku rozgrzewamy olej i rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim drobno siekany czosnek. Por i szparagi myjemy. Pora tniemy w talarki i dodajemy do czosnku. Ze szparagów odcinamy zdrewniałą końcówkę i tniemy na mniejsze części. Również dorzucamy do garnka. Całość doprawiamy solą i pieprzem i chwile podsmażamy na maśle razem z czosnkiem.

Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut – aż szparagi zmiękną. Zupę przed podaniem blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta – dolewamy odrobinę wody.

Z mięsa mielonego formułujemy kulki. Na patelni podgrzewamy olej z masłem i smażymy na złocisty kolor klopsiki.

Jak podajemy? Na talerzu układamy klopsiki, zalewamy je kremem ze szparagów i posypujemy siekaną natką pietruszki.