Pikantne krewetki z chili, miodem i limonką podane na kromce z limonkowym awokado i rukolą

Trudność: Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 4

Składniki na krewetki

  • 400 g krewetek
  • 1 limonka
  • 1 łyżka płatków chili (można zastąpić 1-2 papryczkami chili)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki (można zastąpić natką kolendry)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Składniki na grzanki z limonkowym awokado

  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pieczywo
  • rukola

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z masłem. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do roztopionego masła uważając, żeby się nie spalił. Chwilę go przesmażamy i dodajemy płatki chili, sok z limonki oraz miód. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.

Na patelnię wrzucamy pozbawione ogonków krewetki. Przesmażamy je tak długo aż się zaróżowią, a ich grzbiety delikatnie się wywiną. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Do miski przekładamy miąższ z awokado i rozgniatamy go na pastę widelcem. Dodajemy szczyptę soli pieprzu i sok z limonki. Mieszamy wszystko na gładką masę.

Pieczywo tniemy na kromki i smarujemy limonkowym awokado. Dodajemy odrobinę rukoli i układamy na wierzchu nasze krewetki.