Tarta z jabłkami, cynamonem i miodem
Składniki na kruche ciasto:
- 150 g zimnego masła
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Składniki na mus jabłkowy:
- 2/3 kg jabłek pokrojonych w drobną kostkę
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła
- sok z 1 cytryny
- 1/3 kg jabłek pokroić na drobne półplastry i udekorować tartę
- cukier puder
- cynamon
Sposób przygotowania:
Zaczynamy pracę od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnicę wysypujemy przesianą przez sitko mąkę razem z drobnym cukrem i szczyptą soli. Następnie robimy małe zagłębienie w mące i wbijamy w nie jajko. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto zagniatamy energicznie rękoma, aż stanie się jednolite, gładkie i lekko lepkie. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
2/3 z kilograma jabłek obieramy, wycinamy gniazda nasienne i tniemy w drobna kostkę. Wkładamy je do rondelka, dodajemy miód, cynamon, sok z cytryny, szczyptę soli i odrobinę masła. Zagotowujemy całość, a następnie dusimy przez około 15-20 minut, aż jabłka staną się delikatne i miękkie.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na taką wielkość, żeby spokojnie przykryło nam formę, w której upieczemy tartę. Następnie delikatnie, nawijając na wałek przenosimy ciasto i dociskamy palcami do ścianek. Nadmiar ciasta odcinamy.
Tak przygotowaną formę wkładamy jeszcze na kwadrans do lodówki. W tym czasie mus już powinien być gotowy, zestawiamy go z ognia i delikatnie studzimy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy z lodówki schłodzony spód od ciasta, spód dziurkujemy widelcem. Przekładamy do środka masę. Pozostałe jabłka tniemy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy na cieniutkie plasterki. Wykładamy nimi wierzch tarty układając je na zakładkę. Całość posypujemy mieszanką cukru pudru i cynamonu – dosłownie po pół łyżeczki każdego. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 45 minut.