Zupa jarzynowa z mleczkiem kokosowym i brukselką
Trudność:
Czas przygotowania: 45 min.
Ilość porcji: 4
Składniki na zupę:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 cebule
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- pól białej części pora
- ćwierć korzenia selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 marchew
- 2 ziemniaki
- 6 szt. brukselki
- 10 szt. groszku cukrowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- pół łyżeczki suszonych płatków chili
- ziarna ziela angielskiego
- ziarna kolorowego pieprzu
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz mielony
- 1 l bulionu
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy na nim pocięte w piórka białą i czerwoną cebulę razem z porem. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do garnka z odrobiną soli i mielonego pieprzu. Po chwili dolewamy bulion, dodajemy ziele angielskie, kolorowy pieprz, listki laurowe i zagotowujemy. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień na średni.
Seler, pietruszkę, ziemniaki i marchew obieramy i tniemy w kostkę. Groszek cukrowy tniemy pod skosem na około centymetrowe paski, a brukselki dzielimy na pół. Całość dodajemy do zupy i doprawiamy suszonymi płatkami chili. Zupę gotujemy około 20 minut – w tym czasie jarzyny się ugotują, a wszystkie smaki ładnie połączą.