Placki ziemniaczane z gulaszem
Składniki na danie:
- 500 g mięsa wieprzowego na gulasz z szynki
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- pół cukinii
- 500 g obranych pieczarek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu
- 1 kg ziemniaków
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- śmietana do podania
Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe gulaszowe z szynki kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy olei i rozpuszczamy masło. Podsmażamy mięso razem z drobno siekanym czosnkiem i cebulą pokrojoną w piórka.
Paprykę i cukinie myjemy i kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w pół plastry. Warzywa odstawiamy na bok.
Do zrumienionego mięsa dodajemy paprykę ostrą i wędzoną, sól i pieprz. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pocięte warzywa i dalej dusimy (możemy dodać trochę wody, jeśli płyn za bardzo odparował). Danie doprawiamy suszonym majerankiem i lubczykiem. Po kolejnych 15-20 minutach mięso i warzywa powinny być miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie obieramy ziemniaki i tarkujemy je na grubych oczkach. Dodajemy do nich mąkę pszenną, jajka i cebule posiekaną w drobną kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy ręką.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kolejno placki nakładając je łyżką.
Placki ziemniaczane podajemy polane sosem mięsnym z kleksem śmietany.