Owoce w cieście francuskim z płatkami owsianymi, orzechami i miodem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 6

Składniki na danie:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • mieszanka owoców – tu truskawki i śliwki
  • mieszanka orzechów i nasion – tu orzechy włoskie, migdały, nasiona słonecznika, nasiona sezamu
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Rozwijamy ciasto francuskie. Na środku układamy mieszankę owoców – ja wykorzystałam truskawki i śliwki. Zawijamy końce ciasta tak, żeby powstała nam foremka – końcówki przygniatamy widelcem. Powstanie dzięki temu dekoracyjny wzorek.

Mieszankę orzechów lekko rozgniatamy, żeby się połamały. Owoce posypujemy mieszanką nasion, orzechów i płatków owsianych a całość polewamy delikatnie miodem.

Na koniec smarujemy ciasto francuskie rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.