Krem z marchewki z mleczkiem kokosowym, płatkami chili, imbirem i jogurtem
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 50 min.
Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1 l bulionu
- 1 kg marchewki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka płatków chili
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- natka pietruszki lub kolendry
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- odrobina sezamu
Sposób przygotowania:
W garnku podgrzewamy odrobinę oleju roślinnego i rozpuszczamy w nim masło. Podsmażamy na nim pociętą w kostkę cebulę i drobno siekany czosnek z imbirem. Marchewki obieramy, tniemy na mniejsze kawałki i lekko przesmażamy zresztą składników.
Do garnka dolewamy bulion, a kiedy marchewki będą już prawie miękkie dolewamy puszkę mleczka kokosowego. Zupę blendujemy na gęsty i aksamitny krem o cudownym, słonecznym kolorze. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Krem z marchewki podajemy z łyżką jogurtu, sezamem i płatkami chili. Dekorujemy świeżą natką pietruszki lub kolendry.