Makaron z kurkami i mleczkiem kokosowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 4

Składniki na makaron:

  • 200 g kurek
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • otarta skórka z jednej limonki
  • sok z połowy limonki
  • świeży tymianek
  • świeża natka pietruszki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ulubiony makaron

Sposób przygotowania:

Kurki dokładnie oczyszczamy z piasku za pomocą kuchennego pędzelka.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy na nim przez pięć minut drobno siekany czosnek i cienko pokrojonego pora. Dodajemy oczyszczone kurki, wlewamy mleczko kokosowe i dusimy około 20 minut.

W garnku, w osolonej wodzie gotujemy ulubiony makaron zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu.

Sos doprawiamy świeżym tymiankiem, tłuczonym kolorowym pieprzem, ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, solą, lubczykiem i drobno siekaną natką pietruszki. Dodajemy również otartą skórkę z jednej limonki i sok z połowy limonki. Całość dokładnie mieszamy i chwilę dusimy na średnim ogniu.

Makaron podajemy z kilkoma gałązkami tymianku.