Makaron z kurkami i mleczkiem kokosowym
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: 4
Składniki na makaron:
- 200 g kurek
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- biała część pora
- sól
- pieprz kolorowy
- otarta skórka z jednej limonki
- sok z połowy limonki
- świeży tymianek
- świeża natka pietruszki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ulubiony makaron
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyszczamy z piasku za pomocą kuchennego pędzelka.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy na nim przez pięć minut drobno siekany czosnek i cienko pokrojonego pora. Dodajemy oczyszczone kurki, wlewamy mleczko kokosowe i dusimy około 20 minut.
W garnku, w osolonej wodzie gotujemy ulubiony makaron zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu.
Sos doprawiamy świeżym tymiankiem, tłuczonym kolorowym pieprzem, ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, solą, lubczykiem i drobno siekaną natką pietruszki. Dodajemy również otartą skórkę z jednej limonki i sok z połowy limonki. Całość dokładnie mieszamy i chwilę dusimy na średnim ogniu.
Makaron podajemy z kilkoma gałązkami tymianku.