Pierogi z kaszą jaglaną, dynią, imbirem i kurkumą
Składniki na pierogi:
- 500 g mieszanki na bezglutenowe i wegańskie pierogi od Polfem
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 mała dynia
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- natka kolendry
- garść świeżej mięty
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka płatków chili
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
- olej rzepakowy
- woda
Sposób przygotowania:
Kasze jaglana gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem na opakowaniu.
W garnku rozpuszczamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy na nim drobno siekany czosnek i imbir. Po chwili dodajemy pociętą w kostkę dynię, posiekaną natkę kolendry i mięty i przyprawy. Kiedy dynia i przyprawy chwilę się przesmażą dolewamy odrobinę wody i dusimy. Po 15 minutach powinna być już mięciutka. Wyłączamy gaz i ugniatamy całość tłuczkiem do ziemniaków. Teraz do dyniowego purée dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, dokładnie mieszamy, żeby wszystko się połączyło i odstawiamy do przestygnięcia.
Z mieszanki na bezglutenowe i wegańskie pierogi (tutaj możesz zamówić) odsypujemy 2/3 szklanki do podsypania ciasta, a resztę łączymy z 40 ml oleju roślinnego i wrzącą wodą (ok. 300 ml). Mokre składniki dolewamy partiami, w trakcie zagniatania ciasta. Powinno mieć konsystencję lekko lepką, ale nie powinno pozostawać na dłoniach. Po wyrobieniu ciasta – odstawiamy je na chwilę na bok, aby odpoczęło. Koniecznie przykryjmy miskę bawełnianą ściereczką, żeby nie wyschło.
Teraz partiami rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółka. Na każdym układamy odrobinę farszu i szybko zagniatamy końce lepiąc pierogi. Wykańczamy je dekoracyjną falbanką.
Pierogi smażymy chwilę z obu stron na rozgrzanej patelni, aż staną się złociste. Pyszne, pikantne i lekkie danie.