Domowa pizza z kozim serem, rukolą i żółtkiem
- 4 pomidory
- łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
- 1 cebula
- kawałek pora
- łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- 500 g mieszanki na pizze od Piekarni POLFEM
- ok. 300 ml wody ciepłej
- 3 łyżki oliwy
- rukola
- kozi ser
- kolorowe pomidorki
- kolendra
- suszone oregano
- żółtko
Sposób przygotowania:
W garnuszku rozpuszczamy kawałek masła i podsmażamy na nim drobno siekany czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pociętego w talarki pora. Chwile przesmażamy, aż warzywa zmiękną i dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Całość dusimy na średnim ogniu do momentu jak pomidory zaczną się rozpadać. Lekko blendujemy całość na pomidorową pulpę, jeśli jest potrzeba odparowujemy nadmiar płynu – sos powinien być gęsty. Na koniec doprawiamy całość posiekaną, świeżą bazylią.
Do miski wsypujemy opakowanie mieszanki na pizzę (możesz zamówić tutaj). Dolewamy ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiamy ciasto rękoma, aż stanie się jednolite i mięciutkie. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na bok i dajemy mu chwilę podrosnąć w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek, który dokładnie smarujemy sosem pomidorowym. Tak przygotowaną porcję wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra – dół) do temperatury 250 stopni. Podpiekamy spód ok 5-7 minut, wyciągamy, układamy ulubione składniki i wstawiamy ponownie na kolejne 15 minut. Ja swoją pizzę podałam z kozim serem, rukolą, natką kolendry, kolorowymi pomidorkami i świeżym żółtkiem.