Orientalna zupa z łososiem, chili, kolendrą i szczypiorkiem
- 100 g łososia Jurassic Salmon
- 1 l bulionu
- 3 ząbki czosnku
- imbir
- 2 papryczki chili
- szczypiorek
- natka kolendry
- makaron chiński
- limonka
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej sezamowy
- por
- czerwona cebula
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Filet z łososia oczyszczamy z ości i pozbawiamy skóry. Tniemy go w grubszą kostkę i wkładamy do miski. Czosnek, imbir i papryczkę chili drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dolewamy odrobinę oleju sezamowego, sosu sojowego, soku z limonki i dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą zalewamy kawałki łososia i odstawiamy na bok.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Podsmażamy na nim delikatnie pocięte w piórka czerwoną cebulę i pora. Całość zalewamy bulionem rybnym i podgrzewamy. W trakcie dodajemy posiekany drobno szczypiorek. Dla zaostrzenia możemy też dodać odrobinę suszonych płatków chili.
Chiński makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię przekładamy łososia razem z marynatą i podsmażamy kilka minut – nie za długo, bo kawałki są dość małe.
Do miseczki wkładamy makaron. Na górę układamy kilka kawałków łososia. Całość zalewamy bulionem, dekorujemy papryczką chili, szczypiorkiem i natką kolendry.