Orientalna zupa z łososiem, chili, kolendrą i szczypiorkiem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
  • 100 g łososia Jurassic Salmon
  • 1 l bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • imbir
  • 2 papryczki chili
  • szczypiorek
  • natka kolendry
  • makaron chiński
  • limonka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej sezamowy
  • por
  • czerwona cebula
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Filet z łososia oczyszczamy z ości i pozbawiamy skóry. Tniemy go w grubszą kostkę i wkładamy do miski. Czosnek, imbir i papryczkę chili drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dolewamy odrobinę oleju sezamowego, sosu sojowego, soku z limonki i dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą zalewamy kawałki łososia i odstawiamy na bok.

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Podsmażamy na nim delikatnie pocięte w piórka czerwoną cebulę i pora. Całość zalewamy bulionem rybnym i podgrzewamy. W trakcie dodajemy posiekany drobno szczypiorek. Dla zaostrzenia możemy też dodać odrobinę suszonych płatków chili.

Chiński makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na rozgrzaną patelnię przekładamy łososia razem z marynatą i podsmażamy kilka minut – nie za długo, bo kawałki są dość małe.

Do miseczki wkładamy makaron. Na górę układamy kilka kawałków łososia. Całość zalewamy bulionem, dekorujemy papryczką chili, szczypiorkiem i natką kolendry.