Pierogi z kurkami z dodatkiem czerwonej cebuli i pietruszki
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 200 g kurek
- 1 czerwona cebula
- garść posiekanego szczypiorku
- natka pietruszki
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
SKŁADNIKI NA PIEROGI:
- 250 g mieszanki na pierogi z piekarni POLFEM
- 20 ml oleju
- 150 ml ciepłej wody
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyszczamy. Większe tniemy na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę tniemy w kostkę, a natkę pietruszki i tymianek siekamy drobno.
Na patelni rozpuszczamy odrobinę oliwy i masła. Wrzucamy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż zmięknie. Dodajemy kurki, natkę pietruszki, szczypiorek i tymianek. Dokładnie mieszamy i smażymy ok 5-8 minut.
Na stolnice wysypujemy mieszankę na bezglutenowe pierogi od piekarni POLFEM. Dodajemy oliwę i wodę i zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy koła i od razu nakładamy na każde odrobinę farszu i zawijamy.
Gotowe pierogi smażymy na złocisty kolor i od razu możemy podawać.