Zupa krem z ziemniaków z pikantnymi krewetkami
- 300 g ziemniaków
- 1 l bulionu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- koperek do podania
- masło
- 150 g krewetek
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- chili
- suszone płatki chili
- 2 łyżki miodu
- pęczek natki kolendry
- 1 limonka
- masło
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim posiekany czosnek i pociętą w kostkę cebulkę. Uważamy, żeby ani masło, ani czosnek się nie przypaliło.
Marchewkę i ziemniaki obieramy i tniemy w kawałki. Całość dodajemy do garnka i chwilę przesmażamy z cebulą i czosnkiem. Dolewamy bulionu – warzywnego lub mięsnego. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 20 minut – w tym czasie ziemniaki powinny zmięknąć.
Na patelni rozpuszczamy spory kawałek masła. Dodajemy drobno siekany czosnek, posiekane chili, sporą ilość suszonych płatków chili, starty kawałek imbiru i posiekaną natkę kolendry. Wciskamy sok z limonki i dodajemy miód. Całość mieszamy i dodajemy krewetki. Nasz sos musi je dokładnie oblepić i nadać im niesamowity i głęboki smak, a także ostrość – będzie dobrze kontrastować z delikatnym kremem. Krewetki po 10 minutach powinny być gotowe – wszystko zależy od tego jakiej wielkości krewetek użyliście do przygotowania dania.
Gotową zupę przed podaniem blendujemy na gładki krem – pamiętajcie tylko, żeby nie miał konsystencji puree ziemniaczanego. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z bardzo pikantnymi krewetkami i odrobiną koperku.