Zupa krem z ziemniaków z pikantnymi krewetkami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 6
SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM:
  • 300 g ziemniaków
  • 1 l bulionu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek do podania
  • masło
SKŁADNIKI NA KREWETKI:
  • 150 g krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • chili
  • suszone płatki chili
  • 2 łyżki miodu
  • pęczek natki kolendry
  • 1 limonka
  • masło

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim posiekany czosnek i pociętą w kostkę cebulkę. Uważamy, żeby ani masło, ani czosnek się nie przypaliło.

Marchewkę i ziemniaki obieramy i tniemy w kawałki. Całość dodajemy do garnka i chwilę przesmażamy z cebulą i czosnkiem. Dolewamy bulionu – warzywnego lub mięsnego. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 20 minut – w tym czasie ziemniaki powinny zmięknąć.

Na patelni rozpuszczamy spory kawałek masła. Dodajemy drobno siekany czosnek, posiekane chili, sporą ilość suszonych płatków chili, starty kawałek imbiru i posiekaną natkę kolendry. Wciskamy sok z limonki i dodajemy miód. Całość mieszamy i dodajemy krewetki. Nasz sos musi je dokładnie oblepić i nadać im niesamowity i głęboki smak, a także ostrość – będzie dobrze kontrastować z delikatnym kremem. Krewetki po 10 minutach powinny być gotowe – wszystko zależy od tego jakiej wielkości krewetek użyliście do przygotowania dania.

Gotową zupę przed podaniem blendujemy na gładki krem – pamiętajcie tylko, żeby nie miał konsystencji puree ziemniaczanego. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z bardzo pikantnymi krewetkami i odrobiną koperku.