Bagietka z camembertem, czerwoną cebulą, gruszką i szynką dojrzewającą

Trudność: Czas przygotowania: 25-30 min. Ilość porcji: 3-6
SKŁADNIKI NA CHRUPIĄCE BAGIETKI:
  • 3 bagietki
  • 1 camembert
  • 1 gruszka
  • 1-2 czerwone cebule
  • 4 plastry dojrzewającej szynki
  • roszponka
  • ulubiona musztarda
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stroni.

Do rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód, dodajemy masło i całość podgrzewamy. Cebulę tniemy w piórka, dodajemy do marynaty i delikatnie mieszamy. Całość dusimy około 7 minut – w tym czasie cebula zmięknie i nabierze smaku.

Kiedy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę wkładamy do niego ser camembert na około 15-20 minut.

Bagietki przecinamy na pół i każdą z połówek smarujemy musztardą. Również wkładamy je do piekarnika na około 10 minut – będą podpieczone i chrupiące.

Na suchej patelni podsmażamy plastry szynki dojrzewającej – zrumienią się i będą chrupiące.

Gruszkę tniemy na pół, a następnie w cienkie półprastry.

Pozostaje nam tylko złożyć kanapki w całość – na chrupiącej bagietce układamy roszponkę, na niej plastry gruszki i zapiekanego sera camembert. Na wierzchy układamy marynowaną, duszoną czerwoną cebulę i kawałki chrupiącej szynki dojrzewającej.