Jogurtowy biszkopt z czekoladą, gruszką i cynamonem
- 400 g mieszanki na bezglutenowy biszkopt (możesz zamówić tutaj)
- 9 jajek
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- sok z 1 pomarańczy
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- 50 ml mleka owsianego
- 1 gruszka
- szczypta soli
- domowy lukier (cukier puder i woda)
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę. Podgrzewamy je razem z mlekiem owsianym, żeby czekolada się rozpuściła, a nie przypaliła. Płynną czekoladę odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (40 g).
W drugiej misce żółtka ucieramy z 60 gramami cukru. Dodajemy cynamon, dwie łyżki oleju kokosowego, jogurt grecki (lub gęsty jogurt naturalny) i roztopioną, przestudzoną czekoladę. Mieszamy mikserem i powoli dosypujemy mieszankę. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale po dodaniu białka będzie w sam raz. Białko wmieszajcie w ciasto partiami za pomocą silikonowej łopatki lub łyżki – chodzi o to, by białko nie opadło.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy czekladowo-jogurtową masę.
Gruszkę dzielimy na ósemki. Wycinamy gniazda nasienne i wciskamy cząstki gruszki w masę ciasta biszkoptowego.
W trakcie pieczenia polewamy ciasto sokiem z pomarańczy – najlepiej po około 30 minutach i tuż przed wyciągnięciem z piekarnika. Dzięki temu biszkopt będzie aromatyczny i wilgotny.
Ciasto wkładamy do piekarnika – pieczemy koło godziny (lub do suchego patyczka). Przestudzone polewamy słodkim lukrem.