Wigilijny bigos z boczniakami lub farsz do naleśnikówz boczniakiem, kminkiem i sambalem
- 100 g boczniaków
- por – biała część
- 800 g kiszonej kapusty
- 400 ml pomidorów w puszcze (krojone)
- 1 marchewka
- 1 łyżka pikantnej pasty - sambal (dodać wedle uznania)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- łyżka ziaren kminku
- 3-4 liście laurowe
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- woda
- olej
- 400 g mieszanki na naleśniki z piekarni POLFEM (możesz zamówić tutaj)
- 6 jajek
- sól
- pieprz
- woda gazowana
- mleko roślinne (można użyć ryżowe, migdałowe, owsiane lub sojowe)
Sposób przygotowania:
Przepis, który sprawdzi się doskonale zarówno jako farsz do naleśników, jak i wigilijny bigos. Sami zdecydujcie, jak chcielibyście go podać.
Jak przygotować wigilijny bigos?
Boczniaki kroimy w paseczki. Podsmażamy je na patelni na oleju razem z pociętym na talarki porem. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy tak długo, aż grzyby zrobią się rumiane, a por mięciutki.
Kapustę delikatnie przepłukujemy, a następnie drobno szatkujemy na desce. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce (mogą być grube oczka). Kapustę i tartą marchewkę wkładamy do garnka, dolewamy pomidory w puszce i dodajemy przyprawy – sól, pieprz, kminek, majeranek, liście laurowe, oraz ziele angielskie i kolorowy pieprz uprzednio utarte w moździerzu.
Kapustę dusimy na średnim ogniu dolewając wody. W trakcie duszenia dodajemy smażone boczniaki z porem i doprawiamy całość pikantną pastą sambal, która nada charakteru daniu.
Kapustę dusimy przez minimum dwa dni. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy i dolewając nieco płynu, żeby kapusta nie przypaliła się od spodu.
A może wolicie zawinąć farsz w naleśniki?
Przed samym podaniem szykujemy naleśniki. W misce łączymy mieszankę na naleśniki od piekarni POLFEM z 6 jajkami, szczyptą soli, pieprzu, mlekiem owsianym oraz odrobiną wody gazowanej. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki – lekko płynną, ale nie wodnistą.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni jednego po drugim. Następnie na usmażonych plackach układamy odrobinę kapuścianego farszu pośrodku i zawijamy zakładając boki placka na siebie, a następnie zawijając pod placek jego dół i górę. Uwaga! Pamiętajcie, żeby przez zawinięciem, usunąć liście laurowe z farszu.
Tak przygotowane placki z farszem smażymy na złocisty kolor i podajemy cieplutkie.