Pierogi z kozim serem, karmelizowaną cebulą i pietruszką

Trudność: Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA PIEROGI:
  • 400 g mieszanki na pierogi z piekarni POLFEM
  • olej
  • ciepła woda
  • 100 g szpinaku
SKŁADNIKI NA FARSZ DO PIEROGÓW:
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 125 g koziego sera
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • mleko owsiane
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Tradycyjnie na święta podajemy uszka do barszczu i pierogi z kapustą i grzybami. A gdyby tak inaczej? Zapraszam na zielone pierogi z kozim serem.

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju kokosowego. Podsmażamy na nim czerwoną cebulę doprawioną solą i pieprzem tak długo, aż stanie się mięciutka. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę miodu, dzięki któremu cebula się lekko skarmelizuje.

Natkę pietruszki drobno siekamy.

Ugotowane ziemniaki ubijamy na gładkie puree – dodajemy łyżeczkę masła i dolewamy odrobinę mleka. Dodajemy kremowy kozi ser, natkę pietruszki i karmelizowaną czerwoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na bok do przestygnięcia.

Na stolnicę wysypujemy mieszankę na bezglutenowe pierogi (mąka ryżowa, mąka gryczana i tapioka). W blenderze mielimy szpinak z odrobiną wody. Do mieszanki dodajemy szpinak, ciepłą wodę i olej. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie miękkie, lepkie, ale nie kleiste. Gotowe odstawiamy na bok, żeby chwilę odpoczęło.

Ciasto pierogowe dzielimy na cząstki. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki płat i wycinamy z niego koła. Pośrodku każdego układamy łyżkę farszu i zlepiamy boki. I tak jeden po drugim, aż zużyjemy całe ciasto.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Wystarczy im około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy z gorącym barszczem.