Świąteczny bigos z pomidorami, suszoną śliwką i kminkiem

Trudność: Czas przygotowania: kilka dni min. Ilość porcji: 10-12
SKŁADNIKI NA BIGOS:
  • 200 g boczku wędzonego
  • 3 kiełbasy śląskie
  • 70 g suszonej śliwki
  • 2000 g kiszonej kapusty
  • 400 ml pomidorów w puszcze (krojone)
  • 500 ml bulionu z kaczki
  • mięso z kaczki (duszone)
  • garść suszonych grzybów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżka ziaren kminku
  • 3-4 liście laurowe
  • natka pietruszki (pęczek)
  • sól
  • pieprz
  • woda

Sposób przygotowania:

Powolutku przygotowujemy się do zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Lista prezentów gotowa, choinka ubrana… czas pomyśleć o świątecznych daniach.

Wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt bez dobrego bigosu, a wiadomo, że co dom to inny przepis. Zapraszam na moją wersje bigosu – mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Wprawdzie nie podamy jej na wigilijnym stole, ale na pierwszy dzień Świąt będzie idealny.

W garnku rumienimy pokrojony wędzony boczek i kiełbasę śląska pociętą w pół plastry. Dodajemy posiekany czosnek oraz ziarna ziela angielskiego i kolorowego pieprzu.

Kiszoną kapustę delikatnie przepłukujemy i szatkujemy na desce. Dodajemy ją do boczku i kiełbasy i dolewamy bulion z kaczki i puszkę krojonych pomidorów. Kapustę doprawiamy posiekaną natką pietruszki, majerankiem, kminkiem, liśćmi laurowymi, solą oraz pieprzem. Dusimy na średnim ogniu.

Suszone grzyby moczymy około godziny. Namoczone siekamy na mniejsze części i dodajemy do kapusty. Wodę po grzybach dolewamy bardzo delikatnie przechylając miskę, żeby nie przelać piasku zebranego z grzybów na dnie.

Suszoną śliwkę tniemy na połówki i dodajemy do garnka. Całość delikatnie mieszamy.

Bigos gotujemy kilka dni na średnim ogniu, dolewając wody i doprawiając do smaku w razie potrzeby.