Kruche rogaliki z masą makową, czekoladą i orzechami pekan

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 120 min. Ilość porcji: ok. 20
SKŁADNIKI NA ROGALIKI:
  • 200 g zimnego masła
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 2 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • połowa opakowania masy makowej z bakaliami od Bakalland
  • garść orzechów pekan
SKŁADNIKI NA SOS CZEKOLADOWY:
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • około 20-30 ml mleka owsianego

Sposób przygotowania:

Te pyszne rogaliki są bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuję, że zagoszczą u Was na długo.

Zaczynamy od przygotowania kruchego cista – zimne masło, łączymy z jajkiem, mąką i cukrem pudrem. Wyrabiamy ciasto rękoma, a gdy wszystkie składniki się już dobrze połączą robimy z masy kulkę, zawijamy ja w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto dzielimy na porcje, a każdą z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Prostokąty dzielimy na trójkąty. Na podstawie trójkątów nakładamy łyżkę masy makowej z bakaliami i zawijamy rogalik rolując go od podstawy do szczytu trójkąta nadając my odpowiedni kształt.

Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Rogaliki pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Gotowe rogaliki wykładamy na kratkę do przestudzenia. Smarujemy je polewą czekoladową i posypujemy tłuczonymi orzechami pekan. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Rogaliki są mięciutkie, delikatne i idealne do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Koniecznie musicie ich spróbować.