Zdrowe dzień dobry, czyli owsianka, jogurt i banan
- 200 ml mleka owsianego
- ok. 50 g płatków owsianych (tak na oko)
- 1 banan
- garść orzechów pekan
- 1 łyżka płatków migdałów
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 banan
- 1 marakuja
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1 łyżka orzechów pekan
- 1 łyżka płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Idealne śniadanie, które sprawdzi się również w wersji „do pracy” – jest sycące, zdrowe, a to ważne – szczególnie, kiedy jak ja 3/4 dnia spędzasz w pozycji siedzącej za biurkiem lub za kierownicą. Zobaczycie sami jakie to proste.
Ciepła owsianka ze smażonym bananem:
Ciepła owsianka to coś idealnego, w szczególności w te zimne poranki. W rondelku gotujemy mleko z płatkami owsianymi. W około 10 minut płatki powinny wchłonąć cały płyn i zrobić się mięciutkie. Ja czasem w trakcie gotowania dodaje jeszcze kosteczkę gorzkiej czekolady – owsianka będzie czekoladowa. Na patelni podsmażamy banana.
Gotowe płatki przekładamy do miseczki. Dodajemy plasterki ciepłego banana, chrupiące orzechy i płatki migdałów.
W pracy często nie ma możliwości przygotowania wersji na ciepło. Możemy przygotować ją w domu – „na zimno” będzie równie pyszna lub płatki zalać jogurtem naturalnym i dodać do nich dowolne dodatki.
Gęsty jogurt bananowy z marakują
Do blendera wlewamy około 200 mililitrów jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem lub maślanką). Dodajemy do tego banana i miksujemy na gęsty bananowy koktajl.
Bananowy jogurt przelewamy do miseczki. Marakuję przecinamy na pół. Za pomocą łyżeczki wydobywamy lekko kwaskowaty miąższ i przekładamy go do miseczki. Pozostało tylko dodać chrupiące składniki – u mnie są to orzechy pekan, płatki owsiane i płatki migdałów, ale dowolność jest tu tak duża jak szeroka jest gama orzechów i bakalii dostępnych w sklepach.