Czekoladowy krem jaglany z pomarańczową nutą
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA KREM JAGLANY:
- 100 g kaszy jaglanej
- 450 ml mleka owsianego
- 8 namoczonych daktyli
- tabliczka gorzkiej czekolady
- sok z 1 pomarańczy
- płatki migdałów do podania
- wiórki kokosowe do podania
Sposób przygotowania:
Czekoladowy krem jaglany może być pysznym i zdrowym deserem lub słodkim, niedzielnym śniadaniem.
Do rondelka wlewamy mleko owsiane i gotujemy z nim kaszę jaglaną tak długo, aż wchłonie cały płyn. Na początku gotowania dodajemy również posiekane daktyle, które nadadzą słodyczy i połamaną, gorzką czekoladę. Dolewamy sok z pomarańczy.
Krem w czasie gotowania co jakiś czas mieszamy, a kiedy zgęstnieje – odstawiamy do delikatnego przestudzenia, a następnie blendujemy.
Gotowy przekładamy do kubeczków, szklaneczek lub miseczek. Ja swój posypałam delikatnie płatkami migdałów i ukochanymi wiórkami kokosowymi, ale pasuje tu niemal wszystko – od warstwy musu owocowego, przez świeże owoce, po chrupiące orzechy.