Słodkie naleśniki z pomarańczą, jogurtem greckim i syropem pomarańczowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA DELIKATNE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZĄ:
  • opakowanie mieszanki na naleśniki PIEKARNI POLFEM (możesz kupić tutaj)
  • 6 jajek
  • 150 ml mleka owsianego
  • 600 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 pomarańcze
  • sok z 2-ch pomarańczy
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz
  • jogurt grecki – do podania
  • świeża mięta – do podania

Sposób przygotowania:

Delikatne, cieniutkie naleśniki podane z ciepłymi cząstkami pomarańczy, jogurtem greckim i domowym syropem pomarańczowym – leniwy, weekendowy lunch.

Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Mieszankę na bezglutenowe naleśniki od Piekarni Polfem łączymy z jajkami, mlekiem owsianym, wodą, olejem kokosowym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy chochelkę ciasta i smażymy naleśniki po naleśniku. Do smażenia naleśników możecie użyć oleju kokosowego

Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy i dodajemy 2-3 łyżki cukru trzcinowego. Mieszamy i czekamy aż płyn się podgrzeje i zacznie bulgotać, a cukier się rozpuści – przez 3-4 minuty na średnim ogniu. W tym czasie obieramy 2 pomarańcze, a następnie tniemy je na plasterki. Delikatnie układamy plastry pomarańczy w soku i całość jeszcze chwilę smażymy, żeby cząstki pomarańczy stały się ciepłe.

Na talerzu układamy naleśniki, a na nich cząstki pomarańczy. Nakładamy łyżkę jogurtu greckiego i całość polewamy pomarańczowym sosem. Naleśniki dekorujemy listkami świeżej mięty.