Słodkie naleśniki z pomarańczą, jogurtem greckim i syropem pomarańczowym
- opakowanie mieszanki na naleśniki PIEKARNI POLFEM (możesz kupić tutaj)
- 6 jajek
- 150 ml mleka owsianego
- 600 ml wody gazowanej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 pomarańcze
- sok z 2-ch pomarańczy
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
- jogurt grecki – do podania
- świeża mięta – do podania
Sposób przygotowania:
Delikatne, cieniutkie naleśniki podane z ciepłymi cząstkami pomarańczy, jogurtem greckim i domowym syropem pomarańczowym – leniwy, weekendowy lunch.
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Mieszankę na bezglutenowe naleśniki od Piekarni Polfem łączymy z jajkami, mlekiem owsianym, wodą, olejem kokosowym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy chochelkę ciasta i smażymy naleśniki po naleśniku. Do smażenia naleśników możecie użyć oleju kokosowego
Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy i dodajemy 2-3 łyżki cukru trzcinowego. Mieszamy i czekamy aż płyn się podgrzeje i zacznie bulgotać, a cukier się rozpuści – przez 3-4 minuty na średnim ogniu. W tym czasie obieramy 2 pomarańcze, a następnie tniemy je na plasterki. Delikatnie układamy plastry pomarańczy w soku i całość jeszcze chwilę smażymy, żeby cząstki pomarańczy stały się ciepłe.
Na talerzu układamy naleśniki, a na nich cząstki pomarańczy. Nakładamy łyżkę jogurtu greckiego i całość polewamy pomarańczowym sosem. Naleśniki dekorujemy listkami świeżej mięty.