Wegańskie lody domowe - owoce leśne, banan i daktyle
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 210 min.
Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA DOMOWE, WEGAŃSKIE LODY:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 200 ml owoców leśnych (mrożone)
- 2 banany
- 5 daktyli
- wiórki kokosowe (do podania)
- płatki migdałów (do podania)
Sposób przygotowania:
Cudowna ciepła niedziela… oby takich coraz więcej. Czy robiliście kiedyś domowe lody? Sami zobaczcie jakie to proste.
Mieszankę mrożonych owoców leśnych smażymy razem z pociętymi bananami, posiekanymi daktylami i wodą z mleczka kokosowego. Owoce mają się pięknie rozpaść i nabrać słodyczy daktyli. Gotowe – odstawiamy do przestudzenia, a następnie blendujemy na owocowe puree.
Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego ubijamy i łączymy z przestudzonym owocowym musem. Gotową masę lodową wlewamy do foremki i wstawiamy do zamrażalnika na około trzy godziny.
Ja swoje posypałam płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi, ale mogą to też być orzechy, bakalie, czekolada, pokruszone ciasteczka… czyli wszystko na co macie akurat ochotę i co jest pod ręką.