Sałatka z młodych ziemniaków z jajkami i zielonym pesto

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Z ZIELONYM PESTO:
  • 600 g młodych ziemniaków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek natki pietruszki
  • 70 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 150-200 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Moja domowa biblioteczka kuchenna pęka w szwach od książek kucharskich. Ostatnio pojawiła się w niej pozycja pn. „Obfitość” autorstwa Yotama Ottolenghi i od razu musiałam przetestować jeden przepis – w końcu mamy maj, a to czas idealny na młode ziemniaki. Przepis nie jest dosłowną kopią, ale jest bardzo zbliżony do tego z książki.

Młode ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy – ich skórka jest tak cieniutka, że nie poczujecie jej podczas jedzenia) i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut – powinny zmięknąć, ale pamiętajcie, że czas gotowania zależy też od ich wielkości.

Do blendera wkładamy orzeszki piniowe, lekko posiekaną natkę pietruszki (odłóżcie troszkę listków do dekoracji) i czosnek. Wlewamy sok z cytryny i oliwę – około 150 ml, jeśli będzie potrzeba dodajcie więcej – i miksujemy wszystko na gładkie pesto. Doprawiamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem i ponownie miksujemy kilkoma pulsacyjnymi ruchamy, żeby przyprawy dobrze się wymieszały.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Pesto wykładamy na dno miski. Dodajemy przecięte na pół młode ziemniaki i delikatnie mieszamy całość. Na koniec dodajemy ugotowane na twardo jajka przecięte na ćwiartki i kilka listków natki pietruszki.

Tak podane ziemniaki są przepyszne same w sobie, ale mogą też stanowić doskonały dodatek do mięsa, czy ryby.