Sałatka z młodych ziemniaków z jajkami i zielonym pesto
- 600 g młodych ziemniaków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek natki pietruszki
- 70 g orzeszków piniowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 150-200 ml oliwy z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Moja domowa biblioteczka kuchenna pęka w szwach od książek kucharskich. Ostatnio pojawiła się w niej pozycja pn. „Obfitość” autorstwa Yotama Ottolenghi i od razu musiałam przetestować jeden przepis – w końcu mamy maj, a to czas idealny na młode ziemniaki. Przepis nie jest dosłowną kopią, ale jest bardzo zbliżony do tego z książki.
Młode ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy – ich skórka jest tak cieniutka, że nie poczujecie jej podczas jedzenia) i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut – powinny zmięknąć, ale pamiętajcie, że czas gotowania zależy też od ich wielkości.
Do blendera wkładamy orzeszki piniowe, lekko posiekaną natkę pietruszki (odłóżcie troszkę listków do dekoracji) i czosnek. Wlewamy sok z cytryny i oliwę – około 150 ml, jeśli będzie potrzeba dodajcie więcej – i miksujemy wszystko na gładkie pesto. Doprawiamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem i ponownie miksujemy kilkoma pulsacyjnymi ruchamy, żeby przyprawy dobrze się wymieszały.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Pesto wykładamy na dno miski. Dodajemy przecięte na pół młode ziemniaki i delikatnie mieszamy całość. Na koniec dodajemy ugotowane na twardo jajka przecięte na ćwiartki i kilka listków natki pietruszki.
Tak podane ziemniaki są przepyszne same w sobie, ale mogą też stanowić doskonały dodatek do mięsa, czy ryby.