Szakszuka - śniadanie idealne, które stawia na nogi
- 1 duży pomidor
- pół czerwonej papryki
- 1 cebula
- 4 jajka
- sól
- świeżo mielony pieprz
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Śniadanie, które zawsze stawia na nogi i zdecydowanie wywołuje uśmiech na twarzy.
Na maśle podsmażamy – cebule i paprykę pocięte w kosteczkę. Warzywa delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Po chwili dodajemy krojone pomidory. W sezonie letnim koniecznie te świeże – soczyste, słodkie i pełne smaku, zimą możemy zastąpić je pomidorami w puszce.
Danie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą roztartego w palcach oregano, listkami aromatycznej bazylii i odrobiną kminu rzymskiego. Całość mieszamy i wbijamy jajka.
Szakszukę przykrywamy pokrywką, żeby białka jajek się ścięły.
Szakszukę podajemy z chrupiącą bagietką lub domowym pieczywem. Często robimy też wariację na jej temat – przygotowujemy ją z liśćmi szpinaku lub z dodatkiem chorizo, czy boczku.