Ogórkowy chłodnik z awokado, pomidorkami i szalotką
- 400 g jogurtu greckiego
- 300 ml kefiru
- 1 awokado
- 5 ogórków gruntowych
- natka kolendry lub pietruszki
- 1 szalotka
- sok z 1 limonki
- świeży imbir
- sól
- świeżo mielony pieprz
- spora garść pomidorków koktajlowych
- 1 szalotka
- 2-3 ogórki gruntowe
- natka kolendry lub pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Cudowne dni pełne słońca – chłodnik jest wtedy najlepszą opcją, na pyszny, lekki i orzeźwiający obiad.
Do kielicha blendara wkładamy obrane i pozbawione pestki awokado, obrane i pokrojone na mniejsze cząstki ogórki gruntowe, pozbawioną łupinki i przeciętą na pól szalotkę oraz jogurt grecki.
Wszystko blendujemy na gładki krem, który następnie przekładamy do dużej miski. Dolewamy sok z limonki, schłodzony kefir, dodajemy tarty imbir, posiekaną drobno natkę kolendry lub pietruszki i całość doprawiamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Jeśli zupa wydaje się być za gęsta – można dodać odrobinę zimnej wody przefiltrowanej.
Tak przygotowany chłodnik przekładamy do lodówki. W tym czasie szykujemy dodatki. Umyte pomidorki koktajlowe przecinamy na pół, szalotkę drobniutko siekamy, a ogórki pozbawione skórki dzielimy na ćwiartki i drobno kroimy. Przekładamy wszystko do miseczki, doprawiamy oliwą z oliwek, solą i świeżo mielonym pieprzem i mieszamy.
Orzeźwiający ogórkowy chłodnik z awokado podajemy z pomidorkami i szalotką oraz listkami świeżej kolendry lub pietruszki.