Krupnik z wieprzowymi klopsikami i świeżym tymiankiem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA KRUPNIK Z PULPECIKAMI WIEPRZOWYMI:
  • 4-5 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 125 g boczku wędzonego
  • 250 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 2 marchewki
  • 1/2 białej części pora
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 2 ząbki czosnku
  • spora łyżka świeżego tymianku
  • spora łyżka majeranku
  • natka pietruszki
  • sól
  • ziele angielskie
  • kolorowy pieprz w ziarnach
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Dzięki takim zupom jak ta – polska kuchnia jest naprawdę genialna. Smak dzieciństwa, który maluje szeroki uśmiech na chyba każdej twarzy. Cudowny aromat czosnku i tymianku roznosi się po całym domu.

W garnku z grubym dnem podsmażamy przez 8-10 minut wędzony boczek pokrojony w paseczki razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Kiedy całość się zrumieni dolewamy bulionu i około 0,5 l wody, dodajemy kaszę jęczmienną, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, drobno pokrojony seler oraz przyprawy – drobno siekany czosnek, ziele angielskie, kolorowy pieprz i listki laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do średniego pozwalając zupie delikatnie się gotować przez około 15-20 minut pod przykryciem.

W misce mieszamy mięso mielone wieprzowe z majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem i formułujemy małe klopsiki – na jeden kęs. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy klopsiki, aż będą rumiane z każdej strony. Gotowe dodajemy do gotującego się bulionu.

Pora tniemy na talarki, a obrane marchewki tarkujemy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa razem z posiekanym świeżym tymiankiem dodajemy do gotującego się wywaru. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i gotujemy 10 minut.

Krupnik przelewamy do miseczek, dodajemy odrobinę posiekanej natki pietruszki i możemy podawać.