Minestrone - włoska zupa warzywna
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1/2 kalafiora
- 1/2 białej części pora
- garść groszku (może być mrożony)
- garść fasolki szparagowej
- 3 ziemniaki
- 2l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 3 ząbki czosnku
- spora łyżka świeżego tymianku
- łyżeczka lubczyku
- sól
- kolorowy pieprz w ziarnach
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 2-3 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Minestrone – bardzo popularna włoska zupa warzywna m.in. z cukinią, marchewką, groszkiem i fasolką szparagową. W każdym domu podawana jest na swój własny, wyjątkowy sposób.
Do garnka wlewamy bulion – w moim przypadku był to bulion z indyka i mnóstwa warzyw. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w małą kosteczkę, por przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w pół talarki. Tak przygotowane warzywa dodajemy do podgrzewanego bulionu razem z drobno posiekanym czosnkiem, drobno siekanym świeżym tymiankiem, lubczykiem, liśćmi laurowymi i ziarnami kolorowego pieprzu. Całość doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na średnim ogniu – gotujemy około 15 minut.
W czasie kiedy nasza zupa delikatnie pyrka na gazie, szykujemy kolejną porcję warzyw. Kalafior dzielimy na drobne różyczki, cukinię kroimy drobno (jeśli ma pestki, to usuńmy je przed krojeniem), a fasolkę szparagową tniemy na około centymetrowe paseczki. Całość, wraz z groszkiem dodajemy do bulionu.
Zupę gotujemy kolejne 10-15 minut. W tym czasie wszystkie warzywa się ugotują i będą mięciutkie. Jeśli jest taka potrzeba całość doprawmy odrobiną soli i pieprzu.
Minestrone możemy podać z domowym makaronem, ryżem lub z grzankami.