Złociste placuszki z cukinii z dodatkiem suszonych pomidorów
- 1 duża cukinia lub 2 małe
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- 6 suszonych pomidorów
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- olej roślinny lub kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Najlepsze placki z cukinii jakie jadłam! A wszystko za sprawą pysznego dodatku w postaci suszonych pomidorów. Ostatnio tak mam, że wszystko, co jest z dodatkiem pomidorów smakuje niesamowicie!
Cukinię, jeśli są duże pozbawiamy pestek, a następnie tarkujemy na grubych oczkach. Następnie odciskamy ją z nadmiaru soku przez bawełnianą ściereczkę i dodajemy jajko, 2-3 łyżki mąki (pszennej, gryczanej, żytniej lub kukurydzianej) i drobno posiekane suszone pomidory. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju roślinnego lub kokosowego. Za pomocą łyżki nakładamy farsz na patelnię i przesmażamy z każdej strony na złocisty kolor.
Placuszki możemy jeść jeszcze ciepłe, z odrobiną śmietany, czy jogurtu naturalnego, lub zimne – będą równie pyszne.