Jesienna zupa warzywna z dyniowo-ziemniaczanymi kopytkami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 4-6
SKŁADNIKI NA PYSZNĄ ZUPĘ WARZYWNĄ Z KOPYTKAMI:
  • 120 g mieszanki na kopytka z Piekarni POLFEM
  • 1 jajko
  • 150 g ziemniaków ugotowanych i zgniecionych
  • 150 g dyni ugotowanej i zgniecionej (użyłam najpopularniejszej dyni zwyczajnej)
  • 400 ml pomidorów w puszce
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • spora garść zielonego groszku (może być mrożony)
  • 8 brukselek
  • natka pietruszki
  • 1 l warzywnego bulionu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

W sezonie jesiennym w kuchni króluje dynia. Najpopularniejszą i najczęściej spotykaną w naszych sklepach jest dynia zwyczajna o pięknej pomarańczowej barwie, która nadaje się do gotowania, pieczenia, duszenia, czy smażenia. Dzisiaj wykorzystamy purée z dyni do zrobienia pysznych kopytek.

Na stolnicę przekładamy ugotowane, przestudzone i ugniecione ziemniaki oraz dynię. Dodajemy mieszankę na kopytka z piekarni POLFEM, jajko, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie zagniatamy ciasto. Z gotowej masy rolujemy wałki, delikatnie spłaszczmy je dłonią i tniemy pod kątem na kopytka. Teraz wystarczy je ugotować w osolonym wrzątku przez około 5 minut od wypłynięcia.

Bulion warzywny wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy do niego pokrojone w kosteczkę i obrane ziemniaki, marchew, korzeń selera i korzeń pietruszki oraz w całości brukselkę i groszek. Dodajemy pomidory w puszce i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.

Pod koniec gotowania doprawiamy zupę posiekaną natką pietruszki oraz szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu do smaku.

Jesienną zupę warzywną podajemy z dyniowo-ziemniaczanymi kopytkami.