Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem, słonecznikiem i płatkami chili

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 4-6
SKŁADNIKI NA ROZGRZEWAJĄCĄ ZUPĘ Z DYNI:
  • 1 dynia zwyczajna
  • 1 marchewka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 l bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • słonecznik do posypania

Sposób przygotowania:

Dynię zwyczajną dzielimy na mniejsze części, pozbawiamy pestek i miąższu ze środka, obieramy i kroimy na mniejsze cząstki.

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim drobno siekany czosnek, tarty imbir i suszone płatki chili. Po chwili dodajemy pokrojone warzywa: dynię i marchewkę. Całość krótko przesmażamy.

Dolewamy bulion – u mnie był to bulion drobiowy, ale oczywiście można użyć innego – lekko zagotowujemy całość i pozostawiamy na średnim ogniu na około 15 minut, żeby warzywa zmiękły. Jeśli chcielibyście bardziej treściwej zupy –na tym etapie można dodać 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę, które dodatkowo zagęszczą zdanie.

Zupę teraz wystarczy zblenderować na gładki krem. Na koniec dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pozostawiamy na średnim ogniu na około 10 minut, żeby wszystkie smaki połączyły się w całość.

Zupę podajemy w miseczce i dekorujemy prażonymi nasionami słonecznika.