Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem, słonecznikiem i płatkami chili
- 1 dynia zwyczajna
- 1 marchewka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 l bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- natka pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
- słonecznik do posypania
Sposób przygotowania:
Dynię zwyczajną dzielimy na mniejsze części, pozbawiamy pestek i miąższu ze środka, obieramy i kroimy na mniejsze cząstki.
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim drobno siekany czosnek, tarty imbir i suszone płatki chili. Po chwili dodajemy pokrojone warzywa: dynię i marchewkę. Całość krótko przesmażamy.
Dolewamy bulion – u mnie był to bulion drobiowy, ale oczywiście można użyć innego – lekko zagotowujemy całość i pozostawiamy na średnim ogniu na około 15 minut, żeby warzywa zmiękły. Jeśli chcielibyście bardziej treściwej zupy –na tym etapie można dodać 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę, które dodatkowo zagęszczą zdanie.
Zupę teraz wystarczy zblenderować na gładki krem. Na koniec dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pozostawiamy na średnim ogniu na około 10 minut, żeby wszystkie smaki połączyły się w całość.
Zupę podajemy w miseczce i dekorujemy prażonymi nasionami słonecznika.