Pasta z pieczonego bakłażana ze słodkim granatem
- 2 duże lub 3 średnie bakłażany
- 1/2 cytryny
- 1 granat
- 2 ząbki pieczonego czosnku
- natka pietruszki
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- oliwa extra vergine
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy do niego zawinięty w folię spożywczą czosnek oraz 2 bakłażany ułożone na folii spożywczej lub w brytfance. Czosnek pieczemy około 40 minut, natomiast bakłażany będą się piekły prawie 2 godziny. Co jakiś czas je obracamy.
Opieczone warzywa wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Przestudzonego bakłażana obieramy, a miąższ odkładamy na drobne sitko, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
Odsączony miąższ przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięty z łupinek pieczony czosnek, sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy szczyptą soli i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą widelca.
Gotową pastę z pieczonego bakłażana przekładamy do miski. Z wierzchu polewamy ją delikatnie oliwą ekstra vergine i posypujemy nasionkami granatu.
Pastę możemy podać z chlebkiem typu pita lub z klasycznym chlebem – to doskonała alternatywa dla zwyczajnych kanapek.