Trufle z gorzkiej czekolady z nutą pomarańczy lub z kokosem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: około 120 min. Ilość porcji: ok. 12 szt. na porcję
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE TRUFLE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • sok z wyciśniętej połowy pomarańczy (około 3-4 łyżek)
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka kakao
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE TRUFLE Z KOKOSEM:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki pasty kokosowej
  • 2-3 łyżki mleka owsianego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Czekoladowe trufle to nie tylko pyszny deser do kawy – to również świetny pomysł na prezent od serca dla bliskiej osoby. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, ponieważ gorąca masa musi stężeć i przestygnąć, ale są naprawdę banalnie proste w wykonaniu.

Trufle czekoladowe z pomarańczową nutą:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z masłem – pamiętajcie, żeby używać tych dobrej jakości, minimum 70%. Kiedy czekolada i masło się rozpuszczą ściągamy miskę z ognia, dodajemy sok z wyciśniętej pomarańczy i otatrą skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia.

Z wystudzonej masy formułujemy jednakowej wielkości kulki, które następnie obtaczamy w kakao.

Gotowe trufle przekładamy na paterę lub do prezentowego pudełeczka.

Trufle czekoladowe z kokosem i wiórkami kokosowymi:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z masłem, mlekiem i pastą kokosową – pamiętajcie, żeby używać tych dobrej jakości, minimum 70%. Kiedy czekolada wraz z pastą kokosową, mlekiem owsianym i masłem się rozpuszczą ściągamy miskę z ognia. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

Czekoladowo-kokosową masę odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia.

Z wystudzonej masy formułujemy jednakowej wielkości kulki, które następnie obtaczamy w kakao, wiórkach kokosowych i cukrze pudrze.

Gotowe trufle przekładamy na paterę lub do prezentowego pudełeczka.