Puszyste ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i kremem mascarpone

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 80 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:
  • 200 g maki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 120 ml oleju rzepakowego lub innego roślinnego
  • 2-3 marchewki
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 otarta skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • ok. 6 łyżek drobnego cukru lub cukru pudru
  • sok z wyciśniętej pomarańczy
  • garść pokrojonych orzechów włoskich do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotowując to ciasto zawsze mam Pana Pieska pod nogami – jego wielką spożywczą miłością są marchewki, więc kiedy ja je obieram i tarkuje, on pilnuje każdego skrawka kuchennej podłogi i poluje na najmniejszą cząstkę tego przysmaku.

Puszyste ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i kremem mascarpone

Do dużej miski wbijamy jajka. Za pomocą miksera napowietrzamy je, aż wyraźnie podwoją swoją objętość, a następnie, wciąż ubijając, dodajemy cukier.

Marchewki obieramy, tarkujemy na drobnych oczkach i dodajemy do jajek z cukrem. Dodajemy również otartą skórkę z jednej pomarańczy, cynamon i posiekany orzechy włoskie. Dolewamy olej roślinny i całość dokładnie mieszamy.

Teraz możemy dodać suche składniki – przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Masę mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki się połączą, a w cieście nie będzie grudek.

Gotową masę przelewamy do formy nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę (do suchego patyczka). Gotowe ciasto przekładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Czas na przygotowanie kremu. Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy do niego cukier i sok z wyciśniętej pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy, a gotowy krem wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził – najlepiej na całą noc.

Puszyste ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i kremem mascarpone

Wystudzone ciasto przecinamy na pół i przekładamy połową kremu. Pozostałą część wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto możemy udekorować pokruszonymi orzechami włoskimi.

Puszyste ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i kremem mascarpone
Puszyste ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i kremem mascarpone
Puszyste ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i kremem mascarpone