Duszony królik w kremowym mleczku kokosowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 90 min. Ilość porcji: 4-6
SKŁADNIKI NA DUSZONEGO KRÓLIKA W KREMOWYM MLECZKU KOKOSOWYM:
  • 1 tuszka z królika
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • tymianek suszony
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonych liści selera (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2-3 łyżki masła
  • 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • podawać z kuskusem, ulubioną kaszą lub ziemniakami
  • domowe ogórki kiszone

Sposób przygotowania:

Moje pierwsze podejście do królika wyszło bardzo udanie. Delikatne, mięciutkie i rozpadające się mięso, przepyszny kremowy sos z mleczka kokosowego z dodatkiem tymianku, ogórki kiszone z piwniczki mojej Teściowej i ziemniaczki

Tuszkę z królika w pierwszej kolejności należy podzielić na porcję. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i roztartym w palcach suszonym tymiankiem. Rozgrzewamy patelnię, a kiedy olej i masło się rozpuszczą smażymy partiami mięso z królika, aż z obu stron będzie rumiane (po około 8 minut na stronę).

Na drugim palniku stawiamy żeliwny garnek (można użyć zwykłego), wlewamy do niego wody na około 2 centymetry i dodajemy ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, liście laurowe i jeśli macie to suszone liście selera – ja zawsze zbieram je latem, zasuszam i zimą idealnie nadają się do różnych dań.

duszony królik w garnku żeliwnym
Duszony królik w kremowym mleczku kokosowym, pachnący tymiankiem

Obsmażone mięso z królika przekładamy do garnka. Dodajemy pociętą w piórka cebulę, posiekany czosnek i pokrojone w talarki pieczarki. Dolewamy tyle wody, żeby mięso było przykryte i dusimy około godziny bez przykrycia, żeby nadmiar płynów odparował. W międzyczasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość delikatnie co jakiś czas mieszamy.

Kiedy namiar płynu odparował, a mięso jest mięciutkie dolewamy mleczko kokosowe. Można użyć śmietany, ale mleczko jest nieco lżejsze. Całość mieszamy. Do kielicha blendera przekładamy odrobinę wodnistego sosu, dodajemy łyżkę mąki i całość dokładnie blenderujemy, żeby nie było grudek, a następnie przelewamy z powrotem do garnka.

Duszony królik w kremowym mleczku kokosowym, pachnący tymiankiem

Duszonego królika z kremowym sosem z mleczka kokosowego podajemy z kuskusem, kaszą lub ziemniakami. Idealnie będzie też pasował domowy kiszony ogórek.

Duszony królik w kremowym mleczku kokosowym, pachnący tymiankiem
Duszony królik w kremowym mleczku kokosowym, pachnący tymiankiem