Chlebek bananowy z cynamonem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 70 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA CHLEBEK BANANOWY Z CYNAMONEM:
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 banany
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cynamon
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Chlebek bananowy chodził za mną od dawna, a teraz, kiedy nie mogę poświęcić zbyt dużo czasu na pieczenie ciast, jest właściwy moment, aby go przygotować.

Chlebek bananowy to proste i wilgotne ciasto, które przygotujecie w 10 minut, a upieczenie w ciągu godziny.

Chlebek bananowy z cynamonem

W rondelku rozpuszczamy masło.

Do dużej miski wbijamy 4 jajka, które ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, rozgniecione za pomocą widelca trzy banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej – będą słodsze), jogurt naturalny, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli.

Całość delikatnie miksujemy.

Kiedy masa będzie lekko przemieszana, dolewamy rozpuszczone masło i ponownie, tym razem już dokładnie, za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki.

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem).

Gotową masę przelewamy do przygotowanej formy i wyrównujemy za pomocą łopatki. Na wierzchu układamy przygotowanego do dekoracji banana rozciętego na pół.

Chlebek bananowy, jak wskazuje nazwa, jest słodki od bananów i dzięki nim wilgotny. Do tego cudowna, delikatna nuta cynamonu. Całość możemy podać z kubkiem ulubionej herbaty lub kawy, albo z pysznymi lodami waniliowymi.

Chlebek bananowy z cynamonem
Chlebek bananowy z cynamonem
Chlebek bananowy z cynamonem