Prosty krem orzechowy z daktylami i orzeszkami ziemnymi
![](http://frywolnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2019/03/baner_wzór-2.png)
- 350 g daktyli
- 300 ml orzeszków ziemnych niesolonych
- 400 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżki masła orzechowego
- płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Desery wynoszą masło orzechowe w zupełnie inny, nieziemsko dobry wymiar. Kanapki posmarowanej masłem orzechowym nie zjadłabym, ale ten krem mogę wyskrobywać łyżeczką do samego końca!
![](http://frywolnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2019/03/mini_Anna_Czyżewska_frywolnakuchnia.pl_DSC0095.jpg)
Daktyle przekładamy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na bok na 3 godziny do namoczenia. Następnie przekładamy do blendera i blenderujemy na daktylową, gęstą i lepką pulpę.
Obieramy orzeszki ziemne – potrzebujemy ich sporą szklankę, tj. około 300 ml. Orzeszki przekładamy do moździerza i kruszymy na mniejsze cząstki.
![](http://frywolnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2019/03/mini_Anna_Czyżewska_frywolnakuchnia.pl_DSC.jpg)
Zmielone daktyle przekładamy do miski, dodajemy zimne mleczko kokosowe, masło orzechowe i pokruszone orzeszki ziemne.
Całość łączymy ze sobą za pomocą ręcznego miksera używając wolnych obrotów.
Gotową masę przekładamy do pucharków lub szklaneczek i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy płatkami migdałów i odrobiną pokruszonych orzeszków ziemnych.
![](http://frywolnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2019/03/mini_Anna_Czyżewska_frywolnakuchnia.pl_DSC0030.jpg)
![](http://frywolnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2019/03/mini_Anna_Czyżewska_frywolnakuchnia.pl_DSC0038.jpg)
![](http://frywolnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2019/03/mini_Anna_Czyżewska_frywolnakuchnia.pl_DSC0043.jpg)