Tosty francuskie na słodko z owocami, syropem z agawy i syropem z pestek granatu

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 15 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA TOSTY FRANCUSKIE NA SŁODKO Z OWOCAMI:
  • chałka (2-4 kromki na osobę)
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • garść borówek
  • garść winogron
  • syrop z agawy
  • syrop z granatu
  • olej roślinny / masło do smażenia tostów

Sposób przygotowania:

Słodkie śniadania to zawsze odrobina rozpusty o poranku, ale tak miłe rozpoczęcie dnia to zapowiedz czegoś dobrego!

Najlepiej smakują w weekendy, kiedy dom leniwie budzi się do życia i powoli wstaje na nogi, kiedy za oknem deszczowo i chłodno – wywołuje uśmiech, a kiedy słonecznie – nastraja na długi spacer po lesie… tak więc, raz na jakiś czas śniadanie na słodko to nie grzech!

W głębokim talerzu bełtamy jajka z mlekiem i cukrem.

Chałkę kroimy na kromki, każda grubości około 1,5 centymetra.

Owoce i tosty francuskie

Kromki maczamy w rozbełtanym jajku. Najlepiej lekko przycisnąć, żeby jajko weszło w głąb chałki, ale ostrożnie, żeby chałka nie rozmiękła za bardzo.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej nasączone jajkiem kromki, aż się ze złocą z każdej strony.

Usmażoną chałkę układamy na talerzu, polewamy syropem z agawy i granatu i dekorujemy owocami.

Owoce
Tosty francuskie z ulubionymi owocami, syropem z agawy i syropem z pestek granatu

Do przygotowania dania można użyć dowolnych owoców i ulubionego syropu lub miodu.

Tosty francuskie z ulubionymi owocami, syropem z agawy i syropem z pestek granatu
Tosty francuskie z ulubionymi owocami, syropem z agawy i syropem z pestek granatu