Tosty francuskie na słodko z owocami, syropem z agawy i syropem z pestek granatu
- chałka (2-4 kromki na osobę)
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1-2 łyżki ksylitolu
- garść borówek
- garść winogron
- syrop z agawy
- syrop z granatu
- olej roślinny / masło do smażenia tostów
Sposób przygotowania:
Słodkie śniadania to zawsze odrobina rozpusty o poranku, ale tak miłe rozpoczęcie dnia to zapowiedz czegoś dobrego!
Najlepiej smakują w weekendy, kiedy dom leniwie budzi się do życia i powoli wstaje na nogi, kiedy za oknem deszczowo i chłodno – wywołuje uśmiech, a kiedy słonecznie – nastraja na długi spacer po lesie… tak więc, raz na jakiś czas śniadanie na słodko to nie grzech!
W głębokim talerzu bełtamy jajka z mlekiem i cukrem.
Chałkę kroimy na kromki, każda grubości około 1,5 centymetra.
Kromki maczamy w rozbełtanym jajku. Najlepiej lekko przycisnąć, żeby jajko weszło w głąb chałki, ale ostrożnie, żeby chałka nie rozmiękła za bardzo.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej nasączone jajkiem kromki, aż się ze złocą z każdej strony.
Usmażoną chałkę układamy na talerzu, polewamy syropem z agawy i granatu i dekorujemy owocami.
Do przygotowania dania można użyć dowolnych owoców i ulubionego syropu lub miodu.