Zupa pomidorowa z ryżem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA ZUPĘ POMIDOROWĄ:
  • 800 ml pomidorów krojonych w puszce (2 puszki)
  • około 1 l bulionu
  • 6 łyżek ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól

Sposób przygotowania:

Jedni nazywają ją „wspomnienie po rosole”, a dla innych jest po prostu smakiem dzieciństwa – zupa pomidorowa.

Moja ulubiona wersja, to ta z makaronem, ale ja jestem w grupie tych osób co uważają, że z makaronem wszystko smakuje lepiej, ale zapewniam, że z ryżem jest równie pyszna.

Zupa pomidorowa z ryżem

Do żeliwnego garnka wlewamy bulion, dodajemy obrany korzeń pietruszki i selera oraz liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i podgrzewamy. Ważne, żeby bulionu nie zagotować.

Przepis na bulion znajdziesz tutaj.

Kiedy bulion będzie już ciepły dodajemy ryż, a także obraną i pokrojoną w grube słupki marchewkę. Zupę gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dolewamy pomidory w puszce oraz doprawiamy bazylią i oregano i gotujemy kolejne 10 minut.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa z ryżem