Zupa pomidorowa z ryżem
- 800 ml pomidorów krojonych w puszce (2 puszki)
- około 1 l bulionu
- 6 łyżek ryżu
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
Sposób przygotowania:
Jedni nazywają ją „wspomnienie po rosole”, a dla innych jest po prostu smakiem dzieciństwa – zupa pomidorowa.
Moja ulubiona wersja, to ta z makaronem, ale ja jestem w grupie tych osób co uważają, że z makaronem wszystko smakuje lepiej, ale zapewniam, że z ryżem jest równie pyszna.
Do żeliwnego garnka wlewamy bulion, dodajemy obrany korzeń pietruszki i selera oraz liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i podgrzewamy. Ważne, żeby bulionu nie zagotować.
Przepis na bulion znajdziesz tutaj.
Kiedy bulion będzie już ciepły dodajemy ryż, a także obraną i pokrojoną w grube słupki marchewkę. Zupę gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dolewamy pomidory w puszce oraz doprawiamy bazylią i oregano i gotujemy kolejne 10 minut.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.