Faszerowane jajka w skorupkach z pieczarkami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA FASZEROWANE JAJKA W SKORUPKACH Z PIECZARKAMI:
  • 5 jajek
  • 4-5 pieczarek
  • 1 łyżeczka koziego serka twarogowego
  • pół czerwonej cebuli (małej)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Święta Wielkiej Nocy coraz bliżej, a pomysłów na jajka brak? A może macie już dość klasycznych jajek w majonezie i szukacie czegoś nieco innego? Może moje jajka w skorupkach przypadną Wam do gustu :)!

Gotujemy na twardo 4 jajka, następnie studzimy je i przekrawamy na pół. Połówki jajek czyścimy z ewentualnych drobinek skorupki.

Faszerowane jajka w skorupkach z pieczarkami i czerwoną cebulą

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i posiekane pieczarki. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy około 10 minut – aż cebulka i pieczarki mocno zmiękną.

Do miski przekładamy usmażone grzyby z cebulą, dodajemy żółtka z ugotowanych jajek oraz kozi serek twarogowy. Całość mieszamy – możemy ewentualnie doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

Przygotowany farsz nakładamy na połówki jajek za pomocą łyżki. Następnie jajka z wierzchu obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażymy, aż się zrumienią.

Jajka podajemy obsypane szczypiorkiem.

Polecam jeść łyżeczką – delikatnie przebijamy się przez chrupiący wierzch i wyjadamy jajeczko ze środka skorupki.

Faszerowane jajka w skorupkach z pieczarkami i czerwoną cebulą
Faszerowane jajka w skorupkach z pieczarkami i czerwoną cebulą
Faszerowane jajka w skorupkach z pieczarkami i czerwoną cebulą