Omlet ze szparagami, mini mozzarellą i natką pietruszki
- 4 jajka
- 6 kulek mini mozzarelli
- 8-10 zielonych szparagów
- ser grande padano
- natka pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Na sezon szparagowy czekam cały rok. Z tych zielonych wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę, delikatnie zgrillować, podsmażyć lub podgotować i można jeść. Białe dodatkowo trzeba dokładnie obrać, żeby nie były łykowate.
Najlepsze są grillowane, podane na grzance i do tego jajko w koszulce, ale w każdej inne postaci są równie pyszne! Zapraszam na omlet z zielonymi szparagami, mozzarellą i posiekaną natką pietruszki.
Do miseczki wbijamy 2 jajka i mieszamy je z posiekaną natką pietruszki, solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną startego sera grande padano.
Rozgrzewamy patelnie.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki.
Masę jajeczną przelewamy na rozgrzaną patelnie. Po środku układamy szparagi, a na całym omlecie rozkładamy kawałki porwanej mozzarelli. Wierzch posypujemy jeszcze odrobiną natki pietruszki.
Smażymy kilka minut, aż jajka się zetną – wtedy omlet będzie gotowy. Wystarczy zsunąć z talerza i możemy szykować kolejną porcję.