Sałatka jajeczna z awokado, kukurydzą i natką kolendry

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 20 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ JAJECZNĄ Z AWOKADO I KUKURYDZĄ:
  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • 3 łyżki kukurydzy
  • natka kolendry
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu (można zastąpić majonezem)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Najczęściej na wielkanocnym stole pojawia się sałatka jarzynowa. Jedni podają ja z jabłkiem – inni bez. A gdyby tak nieco przełamać tradycje i zamiast klasycznej jarzynowej podać prostą sałatkę jajeczną z awokado i kukurydzą, doprawioną posiekaną kolendrą.

Sałatka jajeczna z awokado, kukurydzą i natką kolendry

Jajka gotujemy na twardo, a następnie delikatnie studzimy.

Przestudzone jajka ostrożnie obieramy ze skorupek i kroimy w grubszą kostkę. Podobnie kroimy awokado i przekładamy całość do miski. Dodajemy trzy łyżki kukurydzy z puszki, posiekaną natkę kolendry oraz gęsty jogurt.

Całość doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.

Sałatkę jajeczną z awokado i kukurydzą przekładamy na półmisek.

Sałatka jajeczna z awokado, kukurydzą i natką kolendry
Sałatka jajeczna z awokado, kukurydzą i natką kolendry