Tosty francuskie na słono w sosie pomidorowym z czerwoną cebulą i pieczarkami
- chałka (2-4 kromki na osobę)
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1 czerwona cebula
- 4 spore pieczarki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- natka pietruszki
- 200 ml pomidorów w puszce (w sezonie około 5 świeżych pomidorów)
- olej roślinny / masło do smażenia
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy na nim pokrojoną w pół talarki czerwoną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Kiedy cebulka zmięknie, a pieczarki się ze złocą dodajemy pomidory, suszoną bazylię i posiekaną natkę pietruszki. Całość przesmażamy chwilę, aż sos pomidorowy zgęstnieje.
W głębokim talerzu bełtamy jajka z mlekiem.
Chałkę kroimy na kromki, każda grubości około 1,5 centymetra.
Kromki maczamy w rozbełtanym jajku. Najlepiej lekko przycisnąć, żeby jajko weszło w głąb chałki, ale ostrożnie, żeby chałka nie rozmiękła za bardzo.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej nasączone jajkiem kromki, aż się ze złocą z każdej strony.
Usmażoną chałkę układamy na talerzu, a na wierzchu układamy gęsty pomidorowy sos. Całość możemy udekorować kilkoma listkami pietruszki.