Tosty francuskie na słono w sosie pomidorowym z czerwoną cebulą i pieczarkami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA TOSTY FRANCUSKIE NA SŁONO:
  • chałka (2-4 kromki na osobę)
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 spore pieczarki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • natka pietruszki
  • 200 ml pomidorów w puszce (w sezonie około 5 świeżych pomidorów)
  • olej roślinny / masło do smażenia
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy na nim pokrojoną w pół talarki czerwoną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Kiedy cebulka zmięknie, a pieczarki się ze złocą dodajemy pomidory, suszoną bazylię i posiekaną natkę pietruszki. Całość przesmażamy chwilę, aż sos pomidorowy zgęstnieje.

Tosty francuskie na słono w delikatnym sosie pomidorowym z czerwoną cebulą i pieczarkami

W głębokim talerzu bełtamy jajka z mlekiem.

Chałkę kroimy na kromki, każda grubości około 1,5 centymetra.

Kromki maczamy w rozbełtanym jajku. Najlepiej lekko przycisnąć, żeby jajko weszło w głąb chałki, ale ostrożnie, żeby chałka nie rozmiękła za bardzo.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej nasączone jajkiem kromki, aż się ze złocą z każdej strony.

Usmażoną chałkę układamy na talerzu, a na wierzchu układamy gęsty pomidorowy sos. Całość możemy udekorować kilkoma listkami pietruszki.

Tosty francuskie na słono w delikatnym sosie pomidorowym z czerwoną cebulą i pieczarkami
Tosty francuskie na słono w delikatnym sosie pomidorowym z czerwoną cebulą i pieczarkami
Tosty francuskie na słono w delikatnym sosie pomidorowym z czerwoną cebulą i pieczarkami