Czekoladowe muffinki z czekoladowo-fistaszkowym musem z awokado

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: 12
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE MUFFINKI:
  • 100 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • około 120 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g namoczonych daktyli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWO-FISTASZKOWY MUS Z AWOKADO:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g namoczonych daktyli
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Czekolada zawsze działa kojąco – jest jak balsam dla duszy! Tylko trzeba pamiętać, żeby ją odpowiednio dawkować 😉 A puszyste, czekoladowe muffinki podane z czekoladowo-fistaszkowym musem to czysta rozkosz!

Czekoladowe muffinki z czekoladowo-fistaszkowym musem z awokado

Czekoladowo-fistaszkowy mus z awokado:

Do kielicha blendera przekładamy miąższ z awokado, dodajemy masło orzechowe, kakao, namoczone daktyle i mleko. Wszystko dokładnie blenderujemy na gładki mus.

Mus wstawiamy na noc do lodówki, żeby dobrze się schłodził.

Uwaga – awokado i masło orzechowe mają dość intensywny smak, więc jeśli chcielibyście ograniczyć ilość dodanego cukru to polecam dodawać partiami pulpę daktylową lub jej zamiennik, żeby osiągnąć wybrany i przyjemny poziom słodyczy. W innym przypadku krem będzie po prostu dziwny i niezjadliwy.

Do przygotowania kremu nie polecam zwykłego cukru, bo dodaje tylko słodkości, a nie dodatkowej nuty smakowej jaka równoważny krem.

Czekoladowe muffinki z czekoladowo-fistaszkowym musem z awokado

Czekoladowe muffinki:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło razem z kawałkami czekolady mlecznej i gorzkiej. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i odstawiamy na bok do przestudzenia.

Namoczone daktyle blenderujemy na gładką, gęstą pulpę.

Do dużej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy zblenderowane daktyle, jajka, kakao i wlewamy mleko. Wszystko miksujemy na gęstą masę.

Cieniutką strużką, cały czas mieszając dolewamy rozpuszczone masło z czekoladą.

Całość mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub natłuszczamy i obsypujemy kakao. Masę ciasta równomiernie rozkładamy w 3/4 wysokości papilotki, ponieważ muffinki nieco wyrosną.

Muffinki pieczemy około 30 minut lub do suchego patyczka.

Upieczone babeczki studzimy na kratce.

Mus czekoladowo-fistaszkowym z awokado

Na drugi dzień przekładamy krem do rękawa cukierniczego i nakładamy na wierzch. Możemy je również posypać drobinami czekolady.

Bez musu też są obłędnie dobre!

Podany czas nie uwzględnia stygnięcia muffinek i tężenia kremu w lodówce.

Czekoladowe muffinki z czekoladowo-fistaszkowym musem z awokado
Czekoladowe muffinki z czekoladowo-fistaszkowym musem z awokado
Czekoladowe muffinki z czekoladowo-fistaszkowym musem z awokado