Jak wykorzystać liście rzodkiewki w kuchni i co z nich przygotować?
- natka rzodkiewki (bez łodyżek, same listki)
- 1 łyżka orzechów pinii
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- odrobina soku z cytryny (do zachowania zielonego koloru, nie zakwaszenia całości)
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
- pieczywo do przygotowania grzanek (2 kromki na porcję)
- 10-12 zielonych szparagów
- 2 jajka
- 1 łyżka octu
- 1 litr wody
- 3-4 rzodkiewki
- 1 awokado
- sok z cytryny
- 4 łyżeczki pesto z liści rzodkiewki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 l bulionu
- garść pokrojonych liści naci rzodkiewki
- mały kawałek pora
- połowa marchewki
- 150 ml mleczka kokosowego
- ziele angielskie
- ziarna pieprzu
- liście laurowe
- makaron do podania
- jajko na twardo do podania (1 sztuka na porcję)
Sposób przygotowania:
Nać rzodkiewki – u większości z Was ląduje w koszu, jako odpad, a jednak można ją wykorzystać kulinarnie i przygotować z niej pesto, czy prostą zupę.
Pesto z natki rzodkiewki:
W ogródku mojej teściowej pojawiły się już pierwsze rzodkiewki, a w mojej lodówce – pierwsze rzodkiewkowe pesto!
Składniki na pesto wkładamy do kielicha blendera. Całość blenderujemy i przekładamy do słoiczka, czy miseczki. Można dodawać do grillowanych mięs, do kanapek, ryb, makaronów i innych dań!
Ważne – do przygotowania pesto używajcie tylko części liściastej – łodyżka może dać nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Możecie również użyć innych orzechów np. włoskich, nerkowców lub poeksperymentować jeszcze z innymi.
Pesto można tez przygotować z naci marchwi – przepis znajdziecie tutaj.
Grzanka z awokado, zielonymi szparagami, pesto i jajkiem w koszulce:
Zielone szparagi i jajko w koszulce – to najlepszy kulinarny duet maja! Nie jestem w stanie wyobrazić sobie czegoś lepszego i smaczniejszego. Niby niepozorne, a dla mnie to prawdziwa petarda, czy śniadanie mistrzów!
Grillujemy pieczywo na grzanki, a następnie smarujemy je rozgniecionym awokado z odrobiną soku z cytryny. Na wierzchu układamy cieniutko pokrojoną rzodkiewkę, grillowane szparagi, odrobinę pesto z naci rzodkiewki i jajko w koszulce.
Na ugotowanie jajka w koszulce jest mnóstwo patentów m.in. z woreczkami. Ja wbijam jajko w zagotowaną wodę z octem i solą (na 1 litr wody daję łyżkę octu i szczyptę soli). Po zagotowaniu wody robię wirek i wlewam w sam środek jajko wbite wcześniej do miseczki. Nie jest idealne – często wygląda nieco jak kometa, ale uważam, że jest to najprostsza z dostępnych metod :)!
Prosta zupa z liści rzodkiewki:
Liście naci rzodkiewki to nie tylko pesto. Możemy z nich przygotować prostą zupę – tu zainspirowałam się przepisem z bloga „Zen w kuchni”.
Podgrzewamy bulion, a w nim pokrojony na pół talarki kawałek marchewki i pora. Dodajemy również pocięte liście naci rzodkiewki i doprawiamy liści laurowymi, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.
Wywar gotuje się około 15 minut. Pod koniec gotowania dolewamy mleczko kokosowe.
Zupę podajemy z makaronem lub ziemniakami i jajkiem na twardo.